Hvordan er det å gå i korps?

Tranby Skolekorps

Korps: Mye mer enn marsjering

Korpsmamma Marianne har intervjuet Helena (15) som har gått i spilt horn i Tranby skolekorps siden hun var 8 år. Les mer om hvorfor hun begynte i korps, hva som skjer hvis man spiller feil, noen gode minner hun har fra korpset, hva slags musikk hun liker å spille, og hvordan en vanlig korpsøvelse er.

Helena, hvorfor begynte du i korps? 
- Jeg begynte fordi en venn av meg begynte, og fordi jeg hørte at det var vafler og turer. Jeg kunne litt piano fra før, men synes det var litt kjedelig å spille så mye alene. 

I korpset begynte jeg å spille horn, og det har jeg vært veldig fornøyd med. Det er morsomt å spille sammen med andre. I korpset er det også mange folk rundt min alder, og jeg har flere gode venner som jeg sikkert ikke hadde blitt så godt kjent med ellers. Mange av de vennene jeg er mest sammen med i dag er i korpset. 

Så en av tingene du liker best er altså å spille sammen med andre. Er ikke det også litt skummelt - tenk om man spiller feil? 
- Det er sånn at ingen forventer at man kan noe når man starter. I begynnelsen spiller man enkle stykker, og når man spiller sammen med andre så kan man også spille ting med ulik vanskelighetsgrad. For eksempel kan en musikant som har spilt lenge få litt vanskelige noter, mens en som er ikke har spilt like lenge får enklere noter, og spiller de sammen og det kan høres veldig bra ut.  

Uansett så har alle hver sin del, og er viktige for at korpset skal høres bra ut. Alle gjør feil innimellom, og ingen blir sure. De andre hjelper deg å forstå det du skal spille bedre, kanskje har de tips om grep og teknikker og sånn.  

Når korpset begynner på et nytt stykke så høres det ofte helt dårlig ut først, vi kan ingenting og det blir ikke bra. Men når vi blir ferdige med det og snart skal fremføre det - da er det tusen ganger bedre, og det er gøy å høre hvor bra vi blir til sammen. På det siste distriktsmesterskapet så fikk vi også veldig gode resultater. Da var vi veldig fornøyd med oss selv og det å være sammen om å få til noe så bra! Det er veldig spesielt å høre hvor bra det blir til slutt. 

Kan du fortelle om noen gode minner du har fra korpset så langt? 
- I tillegg til spillingen så gjør vi også mer sosiale ting. For eksempel har vi bingo to ganger i året, før jul og før sommeren. Alle er med på det, det er premier og sjokolade. Jeg synes det er veldig gøy fordi folk er veldig engasjerte, selv om det egentlig bare er for tull. Så har vi også andre litt spesielle arrangementer, som for eksempel turer og konserter. Vi har et veldig godt og inkluderende miljø i Tranby skolekorps, og vi har det veldig gøy sammen og det er mye tøys.  

Nå har det dessverre ikke vært så mye turer de siste par årene på grunn av korona. men det pleier å være flere turer hele året. For eksempel turer til Kongsberg eller Sverige på korpsseminar hvor vi øver til spesielle konserter. Om sommeren har det vært litt varierende hvor vi har dratt. Tidligere har det vært Italia, Bergen, Bø, og Gjøvik, og det er planer om en stor tur til utlandet bare det blir mulig igjen.  

Hvordan er en vanlig øvelse med korpset?
- Det varierer etter hva vi holder på med for tida. Det kan være marsj-sesong, at vi øver til showkonsert eller distriktsmesterskap. I hovedkorpset spiller vi sammen hver onsdag fra omtrent halv seks til åtte, og omtrent midt i har vi en pause på 15-30 minutter hvor vi er sosiale og snakker. 

Noen ganger spiller vi i pausene også, bare for gøy, uten dirigent. Det går også an å gå ut i skolegården på Hennummarka skole. En gang i måneden er det vaffelonsdag, og da koser vi oss med det i pausen. Det er også aspirantene og juniorene med på - de har en litt kortere øvelse som begynner tidligere. 

Hva har det betydd for deg å gå i korpset?-
 Det har hjulpet meg gjennom en vanskelig periode jeg hadde tidligere og har skaffet meg veldig mange venner og folk jeg kan snakke med. Og så liker jeg veldig godt musikken også.  

Apropos det, hva slags musikk spiller dere? - Vi spiller alt mulig. I april-mai tida er det en del marsjer, men det er bare to måneder av året.  

Ja det er det bra du sier, for det er kanskje noen som tror at dere bare spiller “Ja vi elsker" og “Norge i rødt, hvitt og blått” hele året.  
- Det er jo ikke så rart at man kan tro det, siden det nesten bare er det andre folk hører at vi spiller. Men de andre månedene er det helt andre ting. Det har vært filmmusikk, musikk fra Disney, musikk fra Abba og mer moderne sanger. Vi får også mange nye stykker hvert år.  Så spiller vi også på julegrantenningen på Hallingstad skole. Det pleier å være litt kaldt, men veldig hyggelig og da spiller vi julesanger og vi får gløgg og pepperkaker og det er gøy å lage julestemning for andre.  

Hva liker du best å spille?
- Til 17. mai liker jeg godt Dixieland Strut, på den spiller jeg mye melodi, og det synes jeg er gøy. Det kan være vanskelig å gå og spille samtidig, men vi blir stadig bedre. En gang marsjerte vi inn på en lang rekke på Kiwi på Lierskogen mens vi spilte videre, det var veldig gøy. Det var sikkert komisk å se oss komme inn der midt på en vanlig onsdags ettermiddag.  

Ellers så er jo A Klezmer karneval er jo en klassiker, som er morsom å spille. I mars spilte vi Gullivers travels og en marsj som het “March” til distriktsmesterskapet. Nå fremover skal vi spille en som heter Epilogue, den har masse spanske rytmer, det er gøy. Og jeg skal spille litt stortromme (grand cassa). Det er noe helt annet enn det jeg pleier å spille. Vi skal også spille en Flåklypa medley, som har ganske mange utfordringer for flere instrumentgrupper i korpset.  

Hva syns du om instrumentet ditt?
- Jeg spiller horn, og en ting jeg liker med det er at det er stor variasjon, særlig i tonehøyde. På horn kan man spille veldig dype toner men også veldig lyse. Nå som vi har en dirigent som spiller horn selv så får vi også en del melodi i stemmene våre, det er gøy. Noen ganger så får hornstemmene mye litt kjedelige etterslag men ikke hos oss.  

Hvis du skulle et annet instrument, hva ville du likt å spille?
- Jeg tenker at det hadde vært gøy å spille klarinett eller saksofon også for eksempel. Men det hadde vært gøy med trombone også, på grunn av slide-en. Eller fløyte, de bruker sin egen spesielle teknikk når de spiller. Men jeg foretrekker horn.  

Hva slags instrumenter trenger dere at noen nye lærer seg i korpset nå fremover?
- Vi trenger kanskje alt fremover. Men hadde vært fint med flere fløyter og mer grovmessing som for eksempel tuba, baryton og trombone. Det som er fint med grovmessing er at de har masse kule dype basslinjer, og de er viktige for rytmen til hele korpset. Noen ganger har de også melodi. 

Slagverk trenger vi også mer av fremover. De spiller på veldig mye forskjellig. De spiller alt fra trommesett, kun på skarptromme, pauker eller veldig store trommer (grand cassa). Det er også cymbaler og små instrumenter som kastanjetter og vibraslap. Og melodiske instrumenter som klokkespill og marimba. Vi kommer også til å trenge kornetter og trompeter fremover - det er for dem som liker å spille mye melodi, de får også noen ganger fanfarer å spille.
Søk
Driftes av Styreportalen AS