Hva vil det si å være korpsforelder?
Hva er fordelene med å la barnet gå i korps, og hva vil det innebære for foreldrene? Helena (15) har intervjuet korpsmamma Marianne om hva hun tenker om dette.
Mamma, hvorfor syntes du det var en god ide at jeg skulle begynne på korps den gangen?
- Jeg hadde sett Tranby skolekorps på 17. mai og jeg syntes det så ut som det var morsomt å få være med på, å være en del av et miljø som lærer å samarbeide med hverandre og som har det gøy sammen med musikk. Jeg tenkte det kunne være verdt å prøve ut for deg.
Det er jeg glad for at du tenkte. Hva tenker du om det du må gjøre for at jeg skal gå i korpset da?
- Jeg tenker at korps har fått et ufortjent dårlig rykte blant foreldre, og at mange tror at det er mer jobb å følge opp barn som går i korps enn barn som går på en sport for eksempel. Hver uke er det en spilletime og en korpsøvelse. Spilletimen har jo ofte vært på skolen i tiden mellom skoleslutt og middag, så den har du jo ofte gått til selv. Andre ganger har den vært nede på kulturskolen. Men nå tar du jo bussen dit selv, så det er jo ikke noe jobb for meg.
Men hva med 17. mai da?
- Noen foreldre har noen oppgaver på 17. mai, men ikke alle. Så alle foreldre trenger ikke gjøre noe spesielt den dagen egentlig, hvis ikke de har lyst eller mulighet til det. Noen steder er det korpset som arrangerer leker på skolen, men slik er det ikke i Tranby. 17. mai begynner med flaggheising kl 8. Så går korpset sammen med barnetoget først fra Hennummarka via Hallingstad og ned til kirken. Aspiranter og junior går i en gruppe, og så går hovedkorpset sammen. På Hallingstad og ved kirken spiller vi blant annet Ja vi elsker, og Liersangen. Etter spillingen utenfor kirken er aspiranter og junior ferdig for dagen. Hovedkorpset får litt mat før de blir kjørt med buss til skolene i området for å spille på deres arrangementer, og er da ferdige i 14-15-tida. Da pleier dere å være gode og slitne etter en intens dag og har fortjent noen ekstra is for innsatsen!
Og loppemarkedet?
- Ellers er det forventet at man deltar på loppemarked. Tranby skolekorps har kun et loppemarked i året, og det er kun den ene helga, og kanskje litt i uka før med å samle inn lopper. Men akkurat loppemarked er faktisk overraskende gøy å være med - det blir et samhold mellom alle familiene som er med og vi har det morsomt med å finne gamle skatter blant loppene. Det blir fellesskap og dugnadsstemning mellom foreldrene, man blir litt bedre kjent med de andre. Korpset har drevet loppemarked i mange år så vi er godt drillet på hva som skal til. Og så er det gøy å se hvor mye penger det faktisk blir ut av en sånn helg. Da får vi råd til at korpset kan kjøpe fine instrumenter og dra på flotte turer sammen.
Så da er det ikke noe stress for foreldrene da?
- Det er litt jo hva man velger selv også. Ansvaret for korpsets aktiviteter er delt mellom foreldrene slik at det blir lite arbeid på hver forelder. Og uansett hva barna går på så er det litt å følge opp. Det er jo kjempefint om foreldre velger å engasjere seg mye i korpsets ulike komiteer og arrangementer, men det er ikke et krav for at barna skal få oppleve gleden av å være en del av Tranby skolekorps.
Er det noe mer du vil si da?
- En fordel med korps for foreldre, i allefall for dem som er litt frosne av seg sånn som meg, er at i stedet for å kjøre lange veier for å spille kamper og ha konkurranser her og der, og så kanskje stå ute i all slags vær og se på, så har korpsene oftest konserter på scenene i nærområdet hvor man kan sitte inne i varmen på behagelige stoler og slappe av mens se barna sine utfolde seg der. Jeg blir ofte rørt og stolt av å høre det flotte dere får til sammen. Og så er jeg så glad for at du har funnet en aktivitet du trives så godt med og som du kan ha glede av resten av livet hvis du vil.